Grčka

Posted by Dušan Čomić
Category:

Mediteranski biser – Grčka je jedna od najposećenijih, ako ne i najposećenija i najpopularnija  turistička destinacija na svetu. Svakako je među onima koje imaju mnogo da ponude posetiocima koji su u potrazi za doživljajem koji se pamti ceo život. Možda je razlog popularnosti Grčke to što nam izgleda istovremeno i  poznato i egzotično. Možda taj osećaj da poznajemo Grčku, iako neki od nas nikada tamo nisu bili, potiče od školskog proučavanja Antičke Grčke, starih filozofa, umetnosti i nauke, a možda je u pitanju nešto dublje i duhovnije. Mnogi su tvrdili da ih nešto vuče ka Grčkoj i da se, iako su potpuni stranci, osećaju kao da pripadaju tamo.  Ko zna, možda je neki naš predak nekada davno hodao Atinskim ulicama sa Sokratom i Platonom.

Gostoprimstvo i dobrodošlica koju pruža grčki narod su nešto što ćete malo gde da osetite. Čak i ako ne znaju ni reč engleskog osetićete se prijatno. Hrana je dobar razlog zašto treba posetiti Grčku. Raznovrsna je, ukusna i uglavnom po razumnim cenama, a na veličini porcije ne štede. Jedno je sigurno, gde god se zatekli nećete ostati gladni. Noćni život je izuzetno bogat, sa velikim brojem festivala, kao i noćnih klubova i barova koji rade do zore. Cene u grčkoj su povoljne, od smeštaja i hrane do noćnih izlazaka, putarina i benzina, što odmor u Grčkoj čini veoma pristupačnim. Predivne peščane plaže, kao i brojne kamenite divlje plaže su jedna od glavnih odlika Grčog mora. Svakako je preporuka da svako od nas bar jednom u životu poseti kolevku civilizacije.

Beocontrol Beograd organizuje prevoz putnika iz Srbije do bilo koje destinacije u Grčkoj. Iznajmljivanje minibuseva, kao i kombi prevoz putnika u zavisnosti od vaših potreba i želja. Takođe, kao najbolji način za komforan prevoz većeg broja putnika postoji opcija autobuskog prevoza našim luksuznim autobusima marke Setra. Vreme i datum polaska je po dogovoru, pri čemu se prilagođavamo potrebama putnika.

U Grčkoj postoji veliki broj luksuznih hotela, kao i onih sa pristupačnijim cenama. Smeštaj u Grčkoj može da se nađe za svačiji ukus, od luksuznih hotela kao što su Hyatt Regency Thessaloniki, The Excelsior Thessaloniki, Hilton Athens, Hotel Grande Bretagne, Electra Palace i mnogi drugi.

Beocontrol organizuje aerodromski transfer kako do aerodroma Nikola Tesla tako i od aerodroma, ali i svih drugih aerodroma u susednim državama. Aerodromski prevoz putnika se obavlja luksuznim vozilima za različite veličine grupa.

Cela Grčka zavređuje da je istražite, ali pošto bi spisak bio predugačak izdvojili smo 10 destinacija koje bi trebalo da posetite:

 


10. Rt Sounion

Nalazi se na najjužnijem delu poluostrva Atika, 69 km udaljen od Atine u smeru jug-jugoistok. Najraniji pisani pomen Souniona je u Homerovoj Odiseji. Najpoznatiji je po ostacima Antičkog hrama posvećenom Posejdonu, Bogu mora. Izgrađen je između 444 i 440 godine pre nove ere. Ruševine se nalaze na uzvišenju sa tri strane okružene morem. Ovo mesto je pogodno za jednodnevne izlete za turiste koji dolaze iz Atine, dok prizor zalaska sunca iznad Egejskog mora posmatran iz ruševina predstavlja spektakl!

Organizujemo prevoz putnika iz Srbije na Rt Sounion, kao i za turiste koji dolaze iz Atine i okolnih gradova da posete ovo istorijsko mesto.

 


9. Solun

Solun (Thessaloniki) je drugi poveličini grad (1.104.766 stanovnika) u Grčkoj i glavni grad regije Makedonija koja se nalazi u severnoj Grčkoj. Jedna je od najznačajnijih luka Balkana. Predivni festivali, društveni događaji i raskošan noćni život čine Solun grčkom kulturnom prestonicom. Sačinjen od starog jezgra i modernog distrikta, Solun nudi i stare, istorijske kao i nove, moderne atrakcije. Od Vizantijskih zidina, Bele kule i Turskog kupatila do živopisnih pijaca, muzeja i umetničkih galerija. Noćni život soluna nema premca. Od malih konoba do noćnih klubova i drugih zabavnih sadržaja, Solun nudi sve.

Sa višegodišnjim iskustvom iza nas, u prilici smo da Vam ponudimo taksi prevoz putnika od aerodroma Nikola Tesla ili sa bilo koje lokacije u Srbiji ka Solunu. Svakodnevni polasci u vreme po dogovoru.

 


8. Zagori

Zagori je predeo velikih prirodnih lepota, sa zapanjujućom geologijom i dva nacionalna parka. Nalazi se u severo-zapadnoj Grčkoj. Njegove guste šume i visoke planine su ispresecane moćnim rekama pored kojih se nalaze brojna tradicionalna Grčka sela. U mnogima se nalaze stare kamene kuće, sagrađene još krajem osamnaestog veka. Najbolji način da iskusite čari ove oblasti je pešačenje brojnim stazama koje povezuju sela. Najpoznatiji deo ove obasti je klisura Vikos, proporcijonalno svojoj širini najdublja klisura na svetu (900 m duboka i 1100 m široka).

Prevoz do Zagoria, bilo da je to vaša konačna destinacija ili jednodnevni izlet, vršimo u terminima po dogovoru.

 


7. Halkidiki

Halkidiki je poluostrvo u obliku trozupca koje se nalazi u blizini Soluna. Poseduje izvanredne plaže. Tri zasebna kraka ovog poluostrva mogu ugrubo da se podele po sledećem osnovu: Kasandra je poznata po noćnom životu, Sitonija ima mnoštvo prelepih plaža, a Atos manastire u kojima žive monasi. Zbog blizine Solunu, Kasandra je najviše izgrađena, dok mirnija Sitonija ima više kamp naselja i skrivenih uvala sa kristalno čistom vodom. Oba mesta su popularna među Grcima i turistima iz istočne evrope. Najveći deo istočnog dela poluostrva pripada planini Atos, na kojoj se nalazi zajednica manastira, od kojih je nama najpoznatiji svakako Hilandar. Može da mu se pristupi morskim putem i dozvoljen je pristup samo muškim hodočasnicima.

Do jednog od najposećenijih destinacija za turiste iz Srbije, vršimo prevoz putnika i grupa svih veličina našim luksuznim vozilima sa punom opremom, savremenim audio/video sistemom i besplatnim WiFi internetom tokom puta.

 


6. Peloponez

Veliko poluostrvo na jugu Grčke, oblika velikog lista, tradicijonalno se naziva Morea, što znači list duda. Smešten u najjužnijem regionu Evrope i Grčke, Peloponez je povezan sa kopnom mostom Rio-Antirio. Po celom ostrvu se nalazi mnoštvo Antičkih grčkih hramova, venecijanskih tvrđava, vizantijskih crkava i  mikenskih palata, zbog čega Peloponez odiše antičkom kulturom i burnom istorijom. Među ovim drevnim ruševinama je i Olimpija, mesto gde su održane prve Olimpijske igre u čast bogu Zevsu.

Vršimo prevoz putnika na lokacije po celom poluostrvu, do njegovih brojnih atrakcija i arheoloških nalazišta.

 


5. Delfi

Pored Akropolja u Atini, Delfi su Grčko najpopularnije arheološko nalazište. Nalazi se na dva i po sata vožnje od Atine, smesteno duž litica planine Parnas. Bio je poštovan kao centar sveta u antičko doba. Posvećen bogu Apolonu, Delfi je bio važno proročište. U davna vremena ljudi su dolazili na ovo mesto da od sveštenika traže savet za različite probleme, od poljoprivrede, međuljudskih odnosa do politike. Značajniji delovi Delfija su Apolonov hram, Atinska riznica, teatar i hipodrom koji su ugošćavali događaje antičkih Pitijskih igara.

Organizovani izleti u antičko proročište Delfi, prevoz manjih i većih grupa u terminima po dogovoru.

 


4. Meteori

Grčka reč meteora znači „koji visi u vazduhu“, fraza koja odlično opisuje spektakularne litice koje se uzdižu više od 360 metara u vazduh, nadvisujući sela Kalambaka i Kastraki na severu centralnog dela kontinentalne Grčke. Ono što čini ove litice još inspirativnijim su manastiri postavljeni duž njihovih vrhova. Manastire na meteorima su sagradili u 14 i 16 veku monasi koji su tražili duhovni mir i slobodu od religijskog progona.

Poseta Meteorima na putovanju ka vašoj krajnjoj destinaciji, kao i organizovanje jednodnevnih izleta.

 


3. Krit

Najveće od Grčkih ostrva, Krit je prostrana zemlja ugodnih kontrasta, gde krajolik ide od zapanjujućih obala do visokih planina i talasastih predela prekriveniih stablima masline. Očaravajući gradovi se prostiru u pravcu sela koja su  koncentrisana oko kafedžinica na otvorenom. Razvijan kroz istoriju, Krit još uvek nosi arheološke tragove mnogih civilizacija koje su ga naseljavale kroz vekove.

 


2. Atina

Naseljena više od 3000 godina, Atina je poznata kao kolevka zapadne civilizacije i mesto rođenja demokratije. Grad predstavnja mešavinu istorije i modernog. Atina je čuvena po svojim arheološkim ruševinama i spomenicima, kao što su čuveni Akropolj, Partenon, antička Agora i Dionisov teatar. Ipak Atina nije samo poznata po antičkim ruševinama, već je i svetski poslovni i kuturni centar, poznat i po noćnom životu.

Nudimo vam sigurnu vožnju, profesionalne vozače i udobnost. U ponudi su Vam putnička vozilakombi prevoz putnika, kao i posebni autobusi. Naša prednost je tačnost što Vam omogućava da stignete u dogovoreno vreme na destinaciju koju želite. Naša redovna usluga je pojedinačni prevoz putnika, kao i grupni za koji Vam nudimo i posebne popuste. Garantujemo Vam najbolje cene i vrhunsku uslugu. Naši profesionalni vozači, koji govore više stranih jezika, mogu Vas sačekati na aerodromu u dogovoreno vreme, preuzeti Vaš prtljag i odvesti na željenu destinaciju brzo i bezbedno.

Takođe, pored Atine, vršimo prevoz putnika do sledećih gradova u okolini: Teba, Halkida, Levadia, Amfisa, Lamia..

 


1. Grčka ostrva

Prelepa i egzotična Grčka ostrva mame gomile turista svake godine, što ih čini svetskom turističkom top destinacijom. Sa više od 2000 ostrva, u početku možete biti zbunjeni njihovom brojnošću i raznovrsnošću. Od predivnih plaža, antičkih ruševina, živopisniih luka i aktivnih vulkana, grčka ostrva poseduju sve. Kao deo ostrvlja Kikladi, Santorini je među najživopisnijim ostrvima i definitivno jedno od najbolljih mesta koja treba posetiti u Grčkoj. Takođe deo Kiklada, Mikonos poseduje moderan, kosmopolitski duh pomešan sa tradicionalnim belim kućama i ulicama koje su poput lavirinta. Lociran u Egejskom moru, blizu obale Turske, Rodos je glavni grad i najveće ostrvo u Dodekanez arhipelagu, popularan je zbog svojih velikih plaža i istorijskog značaja. Najsevernije grčko ostrvo u Jonskom moru, Krf, kroz istoriju su kontrolisle mnoge strane sile, pre svega Venecija i Britanija, što se odrazilo na kulturu i arhitekturu ostrva.