8 saveta za sigurnu noćnu vožnju

Posted by Dušan Čomić
Category:

Noćna vožnja je izazov za svakog vozača bez obzira na iskustvo! Budite pažljivi i uz nekoliko korisnih saveta koje primenjuju profesionalni vozači Beocontrola savladaćete pospanost i stići sigurno do svog odredišta.

1. OBRATITE PAŽNJU NA OČI
Kod svih osoba, imali oni dioptriju ili ne, broj detalja koji možemo da uočimo tokom noći je lošiji. Zbog slabije vidljivosti držimo oči širom otvorene i zaboravljamo da trepćemo. To dovodi do sušenja površine oka, zamućenja slike i rasipanja svetla. Ako nosite naočare, naša preporuka su stakla sa antirefleksnim slojem.

2. PRILAGODITE SE SVETLU
Dopustite očima da se prilagode na tamu, nakon što ste iz osvetljene prostorije krećete na parkiralište. Zenicama je potrebno nekoliko minuta da se potpuno rašire. Što su zenice šire, u njih će ulaziti više svetlosti i Vaš će vid biti bolji.

3. USPORITE
Održavajte uvek istu razdaljinu između Vas i vozila ispred. Taj razmak treba da bude najmanje dva automobila, a pri lošim vremenskim prilikama i veći.

4. PRAVITE PAUZE
Od 23 sata do 5 sati ujutro fiziološki procesi u organizmu ne odvijaju se kao po danu. To je vreme odmora. Telesna temperatura je tada najniža, a pospanost neizbežna. Pravite češće pauze tokom kojih uzimajte manje obroke lako probavljive hrane (voće, povrće, mlečni proizvodi) i osvežavajuća pića (čaj, sok, voda).

5. NE PRETERUJTE SA KLIMOM
Provetravanje vozila, pre ili za vreme vožnje obezbediće Vam više kiseonika i otkloniti umor. Ali ne preterujte, kao ni sa hlađenjem vozila (5 stepeni niža temperatura od spoljne je optimalna).

6. OČISTITE PRLJAVŠTINU
Očistite šoferšajbnu i proverite da li su Vam farovi matirani i mutni. Možete ih očistiti posebnim sredstvima, ili koristiti najobičniju pastu za zube i krpu.

6. PAZITE GDE GLEDATE
Izbegavajte direktno gledanje u svetla automobila koji Vam dolaze u susret. Fokusirajte se na bele crte na autoputu. Ukoliko vaši retrovizor ima podešavanje za noćnu vožnju, svakako ga upotrebite da smanjite odblesak svetla automobila iza vas.

7. PRIMENITE OPREZNU TEHNIKU VOŽNJE
Prilikom obilaženja ili preticanja, isključite duga i krećite se sa oborenim svetlima sve dok se manevar ne završi. Po magli ili kiši uključite dodatna svetla zbog bolje vidljivosti. Vozite bliže središnjoj liniji autoputa i izbegavajte vožnju uz desnu ivičnu liniju kolovoza. Ne zaslepljujte dugim svetlima vozače iz suprotnog smera.

8. CIGARTE OSTAVITE KOD KUĆE
Nikotin smanjuje protok krvi, usporavajući reakciju na promenu nivoa svetlosti. Kofein nema tako jako dejstvo, ali kao stimulans utiče na naše sposobnosti, te je bolje sačekati i popiti prvu jutarnju kafu kada stignemo na svoje odredište.

Оставите одговор