Dalmacija

Posted by Dušan Čomić
Category:

Srce Jadrana – Dalmacija je region smešten na samom jugu Hrvatske. Uključuje stotine hrvatskih ostrva, kao i planine Velebit, Biokovo i Sveti Ilija na poluostrvu Pelješac. Dubrovnik, Split, Trogir, Šibenik i Zadar su gradovi koji su, smešteni na dalmatinskom kopnu, kao i manja mesta kao što je Sinj, pogodni za posetu i  lep provod. Dalmacija je dobro povezana sa zemljama u okruženju, autobuskim i automobilskim prevozom. Takođe ima četiri aerodroma, Dubrovnik, Zadar, Split i Brač. Kod nas možete iznajmiti autobus, automobil ili minibus do bilo koje lokacije u Dalmaciji po Vašem izboru, a takođe možete iznajmiti vozilo za transfer do  i od aerodroma  Dubrovnik, Zadar, Split i Brač.

8 šarmantnih gradova koje treba da posetite u Dalmaciji:

 

  • Split, je drugi po veličini grad u Hrvatskoj i najveći grad Dalmacije. Nalazi se na istočnoj obali Jadranskog mora i prostire se na centralnom poluostrvu i okolini. Interregionalni transportni centar i popularna turistička destinacija, grad je povezan sa jadranskim ostrvima i Apeninskim poluostrvom. Split je grad sa dugom kulturnom, političkom i sportskom tradicijom, izgrađenom oko Dioklecijanove palate. Split ima svoj aerodrom koji ga povezuje sa Zagrebom, kao i drugim svetskim gradovima. Različite trajektne linije povezuju Split s obližnjim jadranskim ostrvima (Korčula, Vis, Lastovo) i postoji obalna trajektna usluga između grada i Rijeke na severu i Dubrovnika na jugu. U toku leta postoje i dnevni trajekti koji povezuju Split i Anconu u Italiji. Imamo svakodnevni autobuski i minibus polazak Beograd-Split-Beograd, odvodimo vas na bilo koju lokaciju u Splitu i aerodrom Split.

 

  • Brac, poznat po kamenolomima mermera, kao i plaži Zlatni Rat. Brač je jedan od najvećih ostrva Dalmacije, površine 396 kvadratnih kilometara. Od kopna je odvojen Bračkim kanalom, širokim 5 do 13 km. Najviši vrh ostrva je na Vidovoj gori  (planini Sveti Vid) i  iznosi 780 m, što ga čini najvišim ostrvom na Jadranu. Ostrvo ima 13.956 stanovnika, koje živi u brojnim naseljima, od glavnog grada Supetara, sa preko 3.300 stanovnika do Murvice, gde živi manje od dvadesetak ljudi. Aerodrom Brač ​​na Braču je najveći aerodrom na svim ostrvima oko Splita. Tamo vas možemo odvesti sa našim taksijem ili minibusom iz Beograda u jednu od trajektnih luka i dalje do Brača.

 

  • Dubrovnik, poznat kao „biser Jadrana“ koji se nalazi na krajnjem jugu Dalmacije. Grad je bogat kulturom i istorijom, tako da je na listi UNESCO liste svetske baštine. Stari grad Dubrovnik sagrađen je u 13. veku i ostao je skoro netaknut do danas. Svakodnevni izleti iz Beograda u Dubrovnik i nazad sa Beocontrol Travel.

 

  • Trogir,  se nalazi delom na kopnu i delom na stenovitom ostrvu na opkoračivši mali pomorski kanal koji se nalazi na dve trećine puta niz jadransku obalu, deo je UNESCO svetske baštine. Trogir, pun uticaja kroz istoriju od antičke Grčke, imperijalnog Rima, republike Venecije do današnje moderne  Hrvatske. Minibus linija Beograd-Trogir-Beograd, svakodnevni polasci.

 

  • Hvar, je grad i luka na ostrvu Hvaru, deo Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska. Ostrvo se nalazi na dalmatinskoj obali, između ostrva Brač, Vis i Korčula. Ponoseći se svojim pristaništem za jahte na krajnjoj zapadnoj ivici ostrva Hvara, lokalno stanovništvo ovog sunčanog ostrva u sebi spaja italijanskog farmera i gospodina iz džet-seta. Luka Hvar, smeštena u slikovitom prirodnom zalivu, sa lancem ostrva Pakleni Otoci koja ga štiti na jugu, je sigurno utočište za brodove tokom cele godine. Grad je popularna luka za jahte koji plove po Jadranu, pogotovo u letnjim mesecima. Postoji redovna katamaran trajektne linija između Hvara i Splita, Brača, Korčule, Lastova i Visa. Možete iznajmiti i jedno od naših vozila, taksi, autobus ili minibusa sa vozačem iz Beograda do jednog od trajektnih luka i doći do Hvara ili bilo kog drugog prekrasnog ostrva u blizini dalmatinske obale.

 

  • Zadar, je najstariji stalno naseljeni hrvatski grad. Nalazi se na Jadranskom moru, na severozapadnom delu regije Ravni Kotari. Zadar služi kao sedište Zadarske županije i šireg područja severne Dalmacije. Jedna od najboljih stvari u Zadru su  Morske orgulje. Magija koja Morske orgulje proizvode je očaravajuća. Muzika zapravo dolazi od talasa. Talasi guraju vazduh kroz 35 podvodnih cevi koji se protežu preko 70 metara, a zvuk se prostire duž šetališta na vodi poznatoj kao Riva. Redovna svakodnevna mini bus linija Zadar-Beograd-Zadar vas vodi do lokacije po vašem izboru.

 

  • Korčula, je hrvatsko ostrvo u Jadranskom moru i nalazi se na dalmatinskoj obali. Smešteno u senci uzdignutog krečnjaka i dolomitskih grebena Dinarskih Alpa, Korčula je pravi dragulj Dalmacije. Glavna odmarališta su Korčula grad (ljudi ga nazivaju „Mali Dubrovnik“ zbog njegovih srednjovekovnih trgova, crkava, palata i kuća), Vela Luka i Lumbarda. Na ostrvu su takođe manji gradovi i sela za one koji traže osamljen odmor. Povezujemo Beograd i Korčulu i nazad sa našim novim automobilima, limuzinama, autobusima i minibusima, svakodnevni polasci.

 

  • Pelješac, je poluostrvo u južnoj Hrvatskoj, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, samo oko sat vožnje od Dubrovnika. Dugo je oko 70 km i povezano je sa Hrvatskom kopnom u Stonu. Limuni, smokve i badem, drveće i divlje cveće okružuju sela. Ostrvo Korčula i Mljet su odmah preko kanala. Svakog dana polaci od Beograda do Pelješca i nazad.

Letnja avantura

Kako dolazi leto, verovatno razmišljate kako doći do ove divne destinacije. Dalmatinsku avanturu možete započeti sa Beocontrol Travel, putničkom agencijom iz Beograda koja pruža siguran, udoban i pristupačan prevoz za pojedince ili grupe bilo koje veličine. Možete izabrati širok izbor vozila za iznajmljivanje, uključujući automobile, minivanove, minibuse, limuzine i autobuse, sa vozačem koji govori engleski, koji će vas odvesti do odredišta po vašem izboru. Ostanite bezbedni i uživajte u letu.