Kako pobediti mučninu u vožnji?

Posted by Dušan Čomić
Category:

Burne emocije koja Vas ispunjavaju pred dugo planirano i željeno putovanje, često mogu biti pomućene ukoliko patite od sindroma kinetoze, popularnije nazvane bolest vožnje ili putovanja. Iako se ne može smatrati pravom vrstom bolesti u širem smislu, neprijatni simptomi kao što su vtoglavica, ubrzano disanje, nedostatak vazduha, pojačano znojenje i povraćanje, prate osobe sa ovim problemom kada se nađu u bilo kojoj vrsti prevoznih sredstava.

Pored toga što je gotovo trećina svetske populacije suočena sa ovim sindromom bez obzira na uzrast i pol, brojna i opsežna istraživanja na ovu temu još uvek nisu dala konačan odgovor kako da se trajno rešite ovih tegoba. Ubrzani tempo života koji nameće različite vrste i oblike svakodnevnog kretanja savremenog čoveka, aktuelizuje ovaj problem postavljajući ga nov nivo koji zahteva konkretnije odgovore svetske zdravstevne oranizacije.

KONZERVATIVNO LEČENJE

Farmaceutska industrija nudi izbor različitih medikamenata na bazi antihistaminika koji se uzimaju pre početka putovanja. Pospanost, umor, usporene motoričke aktivnosti i glavobolja samo su neke od nuspojava, koje većina ovih lekova izaziva. Trudnice i deca mlađa od tri godine ne smeju ih koristiti, te se postavlja pitanje adekvatnosti i širine njihove upotrebe, odnosno zloupotrebe.

ALTERNATVNI PRISTUP

Opredeljujući se za neki od alternativniih načina prevencije kinetoze, poštedećete sebe neprijatnosti, a svojim saputnicima umanjiti brigu za vaše zdravlje.

Dobre rezultate dale su akupresurne narukvice, a ukoliko ih nemate kod sebe pritisnite unutrašnju stranu podlaktice i čekajte dok mučnina ne prođe. Tablete magnezijuma će vas dodatno opustiti, ujednačiti rad srca i obezbediti dodatni energiju.

DAR IZ PRIRODE

Đumbir je na prvom mestu prirodnih lekova u borbi protiv mučnine u vožnji. Bilo da ga uzimate u sirovom obliku, prahu ili u keksima, on pokazuje brojna farmakološka dejstva koja blagotvorno i smirujuće deluju na organizam. Nana, kamilica i lavanda su dobar izbor, ukoliko pijete čaj pre putovanja.

KORISNI SAVETI – DRAGOCENA POMOĆ

Naučite da osluškujete svoje telo i da prepoznajete signale koje Vam šalje. Na vreme se pripremite.

  •  Dišite duboko, otvorite prozore i uvek osigurajte sebi dovoljnu količinu kiseonika
  •  Sedite pravo, fokusirajte se na jednu tačku i gledajte ispred sebe u daljinu
  •  Knjige, laptop i novine ostavite u ručnom prtljagu
  •  Ne vozite se u smeru suprotnom od pravca kretanja vozila
  •  Ne putujte praznog stomaka, pojedite lagani obrok sat vremena pre putovanja
  •  Tokom putovanja pijte tečnost u malim gutljima, najbolje vodu ili čaj
  •  Birajte mesto na kojem ćete sedeti tokom vožnje: na prvim sedištima ukoliko je reč o drumskom saobraćaju, u prednjim vagonima ukoliko ste u vozu, ili bliže krilu aviona ako se opredelite za vazdušni sobraćaj. Kvalitetne kompanije za prevoz putnika će vas, na vaš zahtev, smestiti bliže vozaču.

I na kraju ne zaboravite, da mislite pozitivno, da svesno upijate predele i ljude koji prolaze pored Vas, zapamtite ih i obogatite njima svoje putovanje, čineći ga nezaboravnim i jedinstvenim.

Оставите одговор