Korisni saveti za uštedu goriva

Posted by Dušan Čomić
Category:

Svaki vozač zna koliko je važna ušteda goriva sa sledećim pređenim kilometrom, jer cene vrtoglavo rastu ne prateći ponekad naftne skokove na svetskom tržištu. Sa povećanjem tehnoloških standarda kod savremenih motora javlja se potreba za novim generacijama goriva.

U poslednjih nekoliko godina veliki broj vozača se opredelio za ugradnju sistema za korišćenje tečnog naftnog gasa (TNG) u svoja vozila. Već za oko pola godine ulaganje novca u plinski sistem se isplati ali je rast cene plina počeo da utiče i na ovu računicu.

Dovitljivi pronalazači nude rešenja poput specijalnih auto delova, magneta i uređaja sa kojima ćete povećati snagu motora, uštedeti gorivo i smanjiti emisiju štetnih gasova a o realnim efektima ovih proizvoda potrebno je prethodno dobro se raspitati.

Većina vozača ipak svakodnevno koristi još uvek najpopularnije vrste klasičnih goriva (benzin i dizel)u zavisnosti od vrste motora.

[dropcap2 color=“#ffffff“]1[/dropcap2] Prvi korak koji Vas čeka, počiva u pravilnom izboru automobila. Imperativ leži u odolevanju primamljivim i često nerealnim ponudama proizvođača, poštovanju sopstvenih potreba i standarda, na osnovu čega se određuje tip i model za koji ćete se odlučiti (npr. da li vam treba porodični auto sa većim gepekom, manji gradski auto ili nešto treće…).

[dropcap2 color=“#ffffff“]2[/dropcap2] Sledi vožnja po gradu koja je neretko stresno iskustvo. Umesto da svaki put mahinalno palite motor za prelazak malih razdaljina, opredelite se za ulogu „đaka pešaka” – koristeći to vreme za druženje ili samo za sebe. Kada već sednete u auto, uključite/isključite planski muziku i opredelite se za uravnotežen način vožnje. Sa snažnim ubrzanjem, agresivnom vožnjom i čestim kočenjem povećaćete potrošnju goriva za 20% više nego kod smirene vožnje.

[dropcap2 color=“#ffffff“]3[/dropcap2] Nemojte voziti ni prebrzo ni presporo. Optimalna potrošnja goriva razvija se kod brzine između 50km/h i 70km/h. Kod novijih automobila opcija “cut off” štedi gorivo, reagujući u milisekundama na svako puštanje papučice gasa kojim se prekida ubrizgavanje goriva.

[dropcap2 color=“#ffffff“]4[/dropcap2] Kada se nađete na autoputu, vozite na pravilnom odstojanju iza nekoga, čime će se smanjiti udari vetra i otpor na koji auto nailazi prilikom vožnje, savetuju profesionalci. Veća vozila stalno održavaju konstantnu brzinu kroz jednak broj obrtaja bez oscilacija, što iskusni vozači poput zaposlenih u firmi Beocontrol dobro znaju.

[dropcap2 color=“#ffffff“]5[/dropcap2] Princip feng shuia iskoristite i kod raščišćavanja unutrašnjosti svog automobila. Za svakih 50 kilograma dodatnoga tereta potrošnja goriva poveća se za 1–2%. Oslobodite se viška stvari iz gepeka. U tom smislu budite pažljivi sa upotrebom krovnog prtljažnika koji negativno utiče na aerodinamičnost automobila.

[dropcap2 color=“#ffffff“]6[/dropcap2] Sa uključivanjem klime i drugih uređaja (radio, ozvučenja, GPS…) potrošnja goriva povećava se za 3%. Umesto toga otvorite prozore – uživajte u svežem vazduhu i okolini, kada vam vremenske prilike dozvoljavaju.

[dropcap2 color=“#ffffff“]7[/dropcap2] Pravilno održavanje i servisiranje svake vrste prevoznog sredstva jedan je od ključeva za povećanje njegove efikasnosti i ekonomičnosti. Nemojte zanemariti najčešće ignorisani problem – ispumpane gume. To dovodi do stvaranja većeg trenja prilikom vožnje, čime se motor dodatno opterećuje. Redovno proveravajte filter vazduha i koristite kvalitetna motorna ulja, da biste izbegli nanošenje štete performansama i produžili životni vek Vašem ljubimcu.

Оставите одговор