Mitovi i zablude o alkoholu i vožnji

Posted by Dušan Čomić
Category:

U poslednje vreme sve su agresivnije medijske i edukativne kampanje koje apeluju na vozače da ne kreću na put ukoliko imaju čak i mali procenat alkohola u krvi. U pozadini ovog upozorenja leži gorući problem da se broj saobraćajnih nesreća koji svakodnevno dramatično puni crne hronike smanji, a vozači najstrože sankcionišu.

Razloga da se popije čašica više uvek ima, ali cena opuštanja i trenutno dobrog raspoloženja može biti fatalna. Novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju spuštena je dozvoljena granica tolerancije alkohola u krvi. Kategorizacija stepena pijanstva klasifikuje vozačevo stanje u 4 grupe alkoholne intoksikacije čime se određuje količina kaznenih poena i visina novčane kazne.

Ponekad svesno zanemarujemo činjenice i pomeramo svoje i tuđe granice, gajeći mitove i zablude o dejstvu, štetnosti i opasnosti alkoholnih pića koje vrebaju od onog momenta kada stavimo ključ u auto.

PIVO NIJE ALKOHOL

Netačno. Jedno od najreklamiranijih pića koje vezujemo za dobru zabavu i provod, sadrži od 3 do 5,5% alkohola, u zavisnosti od vrste. Pola litre ovog opuštajućeg napitka koje podiže raspoloženje u organizmu, osobu za volanom dovodi do pripitog stanja, koje se manifestuje opuštenošću, ali i padom koncentracije i sposobnosti opažanja.

DA NAZDRAVIMO?

Da, ali ne sedajte u auto. Sa popijenom flašom crnog vina od 0,75 l u organizmu se pokreću brojne lančane reakcije, vidno polje se sužava, refleksi se usporavaju, a budnost smanjuje. Opasnost raste sa većom popijenom količinom, vozač oseća lažnu sigurnost, potcenjuje potencijalni rizik i lakše se upušta u kršenje potencijalnih zabrana.

NIJE SVAKI ORGANIZAM ISTI

Tačno. Pol, godine, telesna masa, genetska predispozicija i psihički faktori utiču na nivo osetljivosti organizma na alkohol. Mlađi ljudi skloniji su eksperimentima sa mešanjem pića, dok posle 35-te godine tolerancija organizma na alkohol po pravilu opada, a simptomi mamurluka lako mogu da da zakomplikuju hronične bolesti.

VODA I KAFA – DOBRI SAVEZNICI

Pogrešno. Kofein kao stimulator razbuđuje, stvarajući iluziju da je da je osoba trezna i spremna da sedne u auto, ali kao diuretik ima potpuno suprotan efekat. Pijenje obične vode jeste važno jer se organizam brani od dehidracije, ali zato mineralna voda i druga pića sa ugljen-dioksidom ubrzavaju resorpciju alkohola, a samim tim i opijanje.

ALKOHOL ĆE DA ISPARI!

Neće. Bar ne tako brzo. Ako posle konzumacije četiri čaše vina nakon jednog sata sednete u a auto količina alkohola u krvi popeće se na 0,8 promila. Biće potrebna čitava 24 sata da bi se razgradio i potpuno izlučio iz organizma ukoliko je količina njegovog unošenja bila veća. Nikakva kamuflaža poput pepermint bombona, neće pomoći jer policijski alko testovi analiziraju količinu alkohola, a ne miris daha.

POENI SU DOBRI SAMO U SPORTU!

Stepeni pijanstva vozača podležu od skora različitim sankcijama. Pored ne malih novčanih kazni, uveden je nov sistem sakupljanja kaznenih poena. Ako za dve godine sakupite 18 bodova, moraćete da prođete strogu obuku da biste opet dobili vozačku dozvolu. Vožnjom u teško pijanom stanju osvojićete 10 poena i oduzimanje dozvole na minimum šest meseci.

PUTOVANJE DA – ALKOHOL STOP

Da, ako krećete na porodično ili službeno putovanje, odgovornost je u vašim rukama. Profesionalni vozači zaposleni u Beocontrolu ne smeju da imaju ni najmanji procenat alkohola u krvi. Poverenje koje nam ukazujete, garancija je vaše lične sigurnosti i bezbednosti na putevima čije pravce Vi kreirate.

Оставите одговор