Saobraćajni prekršaji – evropska regulativa

Posted by Dušan Čomić
Category:

Kada krenete put Mađarske, Hrvatske, Slovenije, ili neke o drugih susednih zemalja, dobro razmislite da li ćete popiti čašicu više ili ćete zbog nestrpljenja proći kroz crveno svetlo na semaforu. Kazne za sve vrste saobraćajnih prekršaja su pooštrene, od novčanih do zatvorskih. Vožnja u alkoholisanom stanju ili prekoračenje brzine u nekim zemljama EU dostiže sumu od pet do deset puta veću od prosečne plate u Srbiji. Visina kazne koju možete platiti zavisi gde je prekršaj učinjen (u ili van naseljenog mesta), koliki je promil alkohola u krvi i koja je bila brzina kretanja automobila.
Profesionalni vozači ne prave ovakve propuste, dobro su obavešteni o saobraćajnim prekršajima, a vožnju čine komfornijom i opuštenijom. Ovakav pristup je neophodan za svakoga ko želi da se bavi prevozom putnika po najvišim standardima.

[icon style=“info“ color=“red“ size=“medium“] [/icon] BRZA VOŽNJA

Ako putujete kroz Austriju kazna za prekoračenje brzine zavisiće od procene saobraćajne policije. Ukoliko nemate dovoljno novca da platite na licu mesta, ostavićete depozit, a preostali iznos uplatiti u banci. Kazne u Sloveniji su nešto niže, ali sigurno neće prijati vašem džepu. Ako ne izmirite svoja dugovanja zaustaviće Vas granična kontrola na izlasku iz zemlje. U Hrvatskoj ćete imati rok od osam dana da platite kaznu, a može vam biti oduzeta vozačka dozvola i pasoš.

[icon style=“info“ color=“red“ size=“medium“] [/icon] PROLAZAK KROZ CRVENO I TELEFONIRANJE

Bolje ne podižite slušalicu na svom telefonu ako vozite ulicama Rima. Kazne za ovaj i teže prekršaje koji su počinjeni u toku noći u periodu između 22 i 7 časova uvećavaju se čak za 30%. U Austriji će Vas za ovaj prestup kazniti na licu mesta. U Hrvatskoj je prolazak kroz crveno svetlo sankcionisan najvišim novčanim kaznama, za razliku od Rumunije i Bugarske. U Španiji se bahata vožnja tretira kao krivično delo i vozač lako može da završi na odsluženju zatvorske kazne.

[icon style=“info“ color=“red“ size=“medium“] [/icon] DOZVOLJENA KOLIČINA ALKOHOLA

Bilo gde u Evropi, najstrožije su sankcije za vožnju sa većim brojem promila alkohola u krvi. Ovaj propust koštaće Vas najviše u Austriji i Italiji, dok je za ozbiljnije prekršaje u Nemačkoj i Crnoj Gori predviđeno oduzimanje vozila. U Velikoj Britaniji pripiti vozači provešće oko pola godine u zatvoru, a ista kazna će im slediti ako odbiju da se podvrgnu alko-testu. U Italiji policija ima pravo da udvostruči visinu kazne, za razliku od Slovenije gde ćete dobiti popust, ako odmah platite. Visina dozvoljene količine alkohola varira od zemlje do zemlje, a nešto su liberalnije Grčka i Švedska.

[icon style=“info“ color=“red“ size=“medium“] [/icon] OBAVEZNA OPREMA U VOZILIMA

Za razliku od ostalih evropskih zemalja, vozači u Grčkoj moraju da imaju protivpožarne aparate u vozilima. U ostalim zemljama dovoljno je da posedujete prvu pomoć, trougao i reflektujući prsluk. U Hrvatsku obavezno ponesite i rezervne sijalice. Ako nemate prebivalište u Španiji ili nekoga ko će za Vas da garantuje, policija Vam lako može oduzeti vozilo.

Оставите одговор